top of page

Bazı insanlar bütün iyi ÅŸeylere, nimetlere kendilerinin sahip olmasını isterler. Bununla da yetinmezler; baÅŸ- kalarının baÅŸarılı, zengin, saÄŸlıklı, huzurlu olmasından rahatsızlık duyarlar. Böyle kiÅŸilere hasetçi denir. İslamiyetin yasakladığı kötü davranışlardan biri olan haset; baÅŸkalarının sahip olduÄŸu imkânları kıskanma anlamına gelir. Bu kavramın Türkçemizdeki karşılığı kıskançlıktır, çekememezliktir.

​

Haset, hem birey hem de toplum açısından birçok zararı olan bir kötülüktür. BaÅŸkalarını kıskanan kiÅŸi, öncelikle kendisine zarar verir. Kıskanç kiÅŸiler, istedikleri ÅŸeye ulaÅŸamadıkları için hep mutsuz olurlar. BaÅŸkalarında gördükleri her iyi durumdan rahatsız olur ve sürekli iç huzursuzluÄŸu yaÅŸarlar. Kıskanç kiÅŸi, isteklerinin yerine gelmesi konusunda o kadar hırslıdır ki bu hırs, onu amacını gerçekleÅŸtirmek için baÅŸkalarına sözlü ve fiilî zarar vermeye yöneltir. Haset, toplumda kin, nefret ve düÅŸmanlığı körükler. İnsanlar arasındaki iyi iliÅŸkileri ve toplumsal barışı bozar. Kavgalara yol açar.

 

Cenab-ı Allah (c.c.), yeryüzünde herkese yetecek kadar nimet ve rızık yaratmıştır. İnsanlara sahip oldukları nimetleri, rızıkları, hayırları veren Yüce Allah’tır (c.c.). Rabb’imiz (c.c.) bazı kiÅŸileri varlıkla, bazılarını yoklukla imtihan etmektedir. Bu sebeple bizden daha baÅŸarılı, zengin, saÄŸlıklı, mutlu ve iyi durumda olan kimseleri kıskanmamalıyız. Sahip olduÄŸumuz nimetler için Rabb’imize (c.c.) ÅŸükretmeli, daha iyi durumda olmak için çaba harcamalı ve bu konuda bize yardım etmesi için Allah’a (c.c.) dua etmeliyiz.

​

Yüce Rabb’imiz (c.c.), hasetten kaçınmamızı emretmektedir. ÖrneÄŸin bir ayette, “Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı ÅŸeyleri (baÅŸkasında olup da sizde olmayanı) hasretle arzu etmeyin. Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var. Allah’tan lütfunu isteyin; ÅŸüphesiz Allah her ÅŸeyi bilmektedir.” (1) buyurmaktadır. BaÅŸka bir ayette de “Yoksa onlar, Allah’ın lütfundan verdiÄŸi ÅŸeyler için insanlara haset mi ediyorlar?..” (2) buyurarak hasetçileri kınamaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de hasedin kötü bir özellik olduÄŸunu belirtmiÅŸ ve bu kötü huydan uzak durmamızı istemiÅŸtir. Bir hadisinde, “Kulun kalbinde imanla haset bir arada bulunmaz.” (3) buyurarak baÅŸkalarına haset etmenin Müslümana yakışmayan bir özellik olduÄŸunu anlatmak istemiÅŸtir.

​

​

HASET ETMEK

bottom of page